King Kong’s dochters

Het nieuwe stuk van Toneelgroep Reintje brengt het verhaal van drie bejaardenhelpsters in een rustoord die hun buik vol hebben van medicamenten uitdelen en bejaarden droog leggen. Ze hadden zich hun leven wel enigszins anders voorgesteld en beginnen daarom de dood als een vitaal spel te ensceneren… De nood aan verstrooiing drijft hen naar duivelse praktijken. Als ‘Dochters van King Kong’ tutten ze hun patiënten nog eens op tot een Hollywoodster en ‘helpen’ ze dan op de sterfdag van hun Hollywoodidool gewoon het hoekje om. Duistere rituelen en vreemde vogels volgen elkaar op, in een nachtelijke trip vol glamour en onvervulde verlangens. Het leven is zo al minnetjes genoeg, van de dood kun je nog iets feestelijks maken.

Tussen avondeten en ontbijt beleeft ook het publiek een nacht vol ontluisterende ouderdom, te lang opgekropte verlangens en moorddadige rituelen. Het wordt een zeer confronterend stuk, gebaseerd op authentieke feiten. Niemand wordt hierbij ontzien want zelfs de bejaarden blijken allesbehalve doetjes, het zijn al zeker geen treurige slachtoffers. Wie ooit met bejaarden omging, weet hoe meedogenloos ze soms kunnen zijn tegenover elkaar, maar ook hoe bepaalde vormen van dementie niet alleen schrijnende maar ook komische situaties kunnen opleveren, en dat intimiteit tussen mensen ook in vreselijke omstandigheden probeert te overleven.

‘King Kongs dochters’ van de jonge toneelschrijfster en actrice Theresia Walser  is een zwarte komedie over dementie. Voortdurend wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet en momenten van tragiek vloeien naadloos over in scènes vol wrange humor en spot. Theresia Walser werkte zelf een jaar in een verzorgingstehuis voor ze dit stuk schreef, dat voor het eerst werd opgevoerd in Zürich in 1998. Een jaar later werd het uitgeroepen tot het toneelstuk van het jaar. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung was het ‘een van de grappigste en intelligentste, nieuwe Duitse toneelstukken’. Geert van Istendael tekende voor de Nederlandse vertaling van de tekst.

Kom dit spektakel met eigen ogen zien op 17, 18 of 19 februari om 20 uur.
Tickets verkrijgbaar op https://ticketshop.ticketmatic.com/den_blank/felixsohie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s